Nieuwe bandjes
De laatste techniek in ballistiek

"Weet je wat vervelend is?", vraagt Leo, "Van die nieuwe bandjes die 3FM dan in eens 'helemaal te gek' vindt om ze vervolgens heel de dag te draaien". Ik ben het met hem eens. Om dat in de kiem te smoren gaan we naar zo'n festival waar allemaal nieuwe bands en 'opkomend talent' staan.

We besluiten om niet met tomaten te gaan gooien. Gooien kost moeite en raak gooien vergt flinke oefening. We willen ook niet aangezien worden voor SP'ers die hun woede komen uiten over het feit dat sommige bands meer geld krijgen dan andere. En, niet onbelangrijk, het gooien van dingen is vreselijk passe.

Leo is gewapend met de BruidsjurkBasher 6000. Een anderhalve meter lange pijp met een compressor op de achterkant die onder grote druk salvo's tomatensoep afschiet. De soep zit in een tank die is gemonteerd op een karretje. Wat volgens Leo het grote voordeel is ten opzichte van de 2000 serie, waarbij de soep in een soort rugzak zit waar maar 25 liter in past. Ik heb de SuperSlinger XP2s. Een kruisboogachtig apparaat waar je van alles en nog wat mee kan wegslingeren. Op aanraden van Leo ben ik gisteren na afloop van de markt bij de viskraam gaan rondneuzen om achtergelaten troep te zoeken. Het resultaat is niet slecht, al zeg ik het zelf. Zeker nadat ik de vangst een paar uur voor een straalkachel heb gezet.

Er is al een bandje bezig als we de '3FM.tent' tent binnen gaan. Het moet gezegd worden: ze spelen erg goed en de zangeres is een lekker wijf met een strak, diep uitgesneden shirtje. Dat neemt niet weg dat ze bijna doorgebroken zijn op 3FM. Halverwege het derde nummer schiet Leo een bal soep richting de zanger slash gitarist met hip haar en arrogante kop. De klootzak weet de soep te ontwijken en de bal spat uiteen op het drumstel. Leo heeft niet zomaar tomatensoep gebruikt, maar 'rijk gevulde'. Het drumstel zit onder de ballen en slierten. Een standaard met bekkens valt om.

De bassist is zo druk met springen en headbangen dat hij niet door heeft dat de rest van de band stilgevallen is. Ik lanceer een bwop visafval naar z'n hoofd. Een pladijs smakt vol tegen z'n gezicht. De vis is zo rot dat hij uit elkaar barst en de graten in het rond vliegen. Een stuk schar ricocheert van zijn microfoonstandaard in het decollete van de zangeres. Ondertussen hoor ik de compressor van de BruidsjurkBasher alweer snorren voor een volgend salvo. Van verbijstering vergeet de zanger slash gitarist weg te duiken en hij krijgt de volle zes liter soep tegen z'n borst. Hij wankelt, valt achterover en komt in het drumstel terecht. De zangeres staat als een bezetene in haar shirt te graaien om het stuk schar eruit te krijgen.

We maken ons uit de voeten. "Goeie actie", roep ik. Leo knikt en veegt wat slierten van de pijp. We stappen de 'Venco.tent' tent in. Daar staat een 3FM knuppel met een microfoon en een koptelefoon op. Leo zwengelt de compressor aan. Ik laad de SuperSlinger met een zak garnalen.

Meer Rommel van K.D. Zuurman

RambonkiBeta